Το σησάμι καλλιεργείται σε χώρες με υποτροπικό κλίμα όπως Ινδία, Κίνα, Μιανμάρ στην Ασία, Σουδάν, Αιθιοπία, Νιγηρία και Τανζανία στην Αφρική καθώς και Μεξικό και Γουατεμάλα στην Κεντρική Αμερική. Η παραγωγή του υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως από τους οποίους το 70% καταναλώνεται από τις χώρες που το παράγουν ενώ το υπόλοιπο 30% εξάγεται σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης.
Αποτελεί μία τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με την πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Β1, Β2, Β5, Ε, σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία , πρωτεΐνες και λιπίδια το κατατάσσουν σε υψηλή θέση στη διατροφική πυραμίδα. Η κατανάλωσή του όπως και των προϊόντων του (ταχίνι και χαλβάς) βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.